Βιταμίνη Β και ψυχοσωματικά

Η λέξη ψυχοσωματική αναφέρεται στη σχέση και αντίδραση του μυαλού και του σώματος, του ενός προς το άλλο. Στα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί για τις ψυχοσωματικές δυσκολίες. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, ότι οι στενοχώριες, οι συναισθηματικές διαταραχές και τα άγχη μπορούν να έχουν τόσο τρομερή επίδραση στη γενική υγεία, ώστε να μπορούν να είναι ακόμη και αιτίες σοβαρών ασθενειών.

Τέτοιες ανωμαλίες, όπως άσθμα, αλλεργικός πυρετός και άλλες αλλεργικές καταστάσεις, ημικρανίες, ανωμαλίες χώνεψης, διάρροια και πίεση του αίματος, ίσως προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Όλα πάντως μπορούν να προκληθούν και από ψυχοσωματικές ανωμαλίες.

Ένα σημείο, το οποίο πιστεύω ότι έχει τελείως παραβλεφτεί στο χρονοδιάγραμμα των ψυχοσωματικών φαρμάκων, είναι ο ρόλος της έλλειψης της κατηγορίας των βιταμινών Β, που προκαλεί αρχικά ψυχολογικά προβλήματα στο βάθος όλων αυτών των ανωμαλιών.

Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι αγχώδεις καταστάσεις παρουσιάζονται όταν η διατροφή περιέχει λίγες από τις διάφορες βιταμίνες Β, ιδιαίτερα θειαμίνη – βιταμίνη Β1, νιασίνη και βιταμίνη Β6. Αυτές οι αγχώδεις καταστάσεις χαρακτηρίζονται από υπερβολική στενοχώρια, βασάνισμα του μυαλού με σκέψεις στενόχωρες, πνευματική κατάπτωση, συναισθηματική αστάθεια και νευρωτικές υπερεντάσεις.

Το άτομο που πάσχει από ψυχοσωματική ασθένεια πολύ συχνά έχει επιτρέψει στον εαυτό του να δημιουργηθούν ποικίλες ελλείψεις των βιταμινών Β, σε τέτοιο βαθμό, που εύκολα αναστατώνεται συναισθηματικά. 

Επομένως θα ήταν χρήσιμο εάν κάποιος βιώνει τέτοιου είδους δυσκολίες να  ελέγχει τη ανεπάρκειά του σε βιταμίνη Β. 

Dr. Benjamin Gayelord Hause – απόδοση: Αμαλία Ευστρατίου